Masalah Tekanan Air Rendah, Banjir Di Flat PKNS Jalan Sg Baru Berakhir Sebelum Jun Ini – Raja Nong Chik

KUALA LUMPUR, 4 Jan (Bernama) — Masalah tekanan air rendah dan perparitan yang telah lebih 10 tahun membelenggu penduduk di kawasan flat PKNS, Jalan Sungai Baru, Kampung Baru, di sini bakal berakhir selewat-lewatnya Jun ini.

Flat PKNS Jalan Sg Baru

Flat PKNS Jalan Sg Baru

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata kerja membaik pulih sistem saluran paip dan perparitan itu akan dilakukan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan kerjasama Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) di bawah Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia.

“Walaupun kerja-kerja membaiki saluran paip ini bukan di bawah DBKL atau Kerajaan Persekutuan kerana flat ini di bawah naungan PKNS (Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor), oleh kerana atas rasa tanggungjawab kerajaan jadi saya cadangkan kerja-kerja ini dibuat di bawah Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia.

Flat PKNS Jalan Sg Baru

Flat PKNS Jalan Sg Baru

“Dari segi kos yang diperlukan, kita akan berbincang dengan Syabas dan penduduk terlebih dahulu, mungkin 80 peratus diambil dari tabung dan 20 peratus dari penduduk atau Syabas,” katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan di kawasan itu pada Selasa.

Beliau berkata kejadian banjir kilat yang sering berlaku di kawasan yang mempunyai enam blok kediaman itu setiap kali hujan lebat juga bakal berakhir apabila sistem perparitan dibaiki dan dibersihkan.

“Kita juga akan memasang pam tambahan untuk menyedut keluar air, jadi apabila hujan lebat kawasan ini tidak akan banjir lagi,” katanya yang meluangkan masa kira-kira sejam melihat sendiri dan mendengar permasalahan penduduk kawasan itu.

Sementara itu, seorang penduduk Mohamad Subari, 74, yang ditemui Bernama melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada Kerajaan Persekutuan yang prihatin tentang masalah mereka.

“Selama 10 tahun kami menderita tekanan air tak kuat, nak mandi, basuh baju semua susah…tambah lagi kami ramai yang sudah berumur, jadi terima kasih banyaklah kepada kerajaan,” kata pesara kerajaan itu yang telah mendiami kawasan itu selama 47 tahun.

Seorang lagi penduduk, Nazir Hussin Akhtar Husin, 31, berkata kos untuk membaik pulih sistem saluran air lama di kediaman empat tingkat itu boleh mencecah hingga RM1,500 bagi sebuah rumah.

“Ada penduduk yang baiki menggunakan duit sendiri, tetapi bagi yang tidak mampu terpaksalah bersabar dengan tekanan air yang rendah terutamanya pada waktu puncak,” katanya yang juga Exco Pergerakan Pemuda Umno.

Dipetik dari BERNAMA

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: