Lebih 44,000 unit rumah PPR akan dijual – Raja Nong Chik

KUALA LUMPUR 1 Dis. – Sebanyak 44,146 unit rumah di bawah Program Perumahan Rakyat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (PPR MTEN) dan Perumahan Awam (PA) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan dijual.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, semua penyewa sedia ada yang sedang menyewa di PPR MTEN dan PA DBKL layak ditawarkan untuk membeli unit berkenaan.

Lebih 44,000 unit rumah PPR akan dijual - Raja Nong Chik

Lebih 44,000 unit rumah PPR akan dijual - Raja Nong Chik

Lebih 44,000 unit rumah PPR akan dijual - Raja Nong Chik

Lebih 44,000 unit rumah PPR akan dijual - Raja Nong Chik

“Kerajaan dengan kerjasama beberapa buah bank telah bersetuju untuk menyediakan tiga kaedah pinjaman kepada pembeli yang layak, yakni skim pinjaman biasa, skim pinjaman bersama dan skim pinjaman dua generasi bagi memudahkan bakal pembeli membiayai pembelian rumah-rumah tersebut,” katanya.

Raja Nong Chik berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada Wee Choo Keong (Bebas-Wangsa Maju) yang bertanya mengenai jumlah rumah pangsa PPR di Kuala Lumpur yang sedang disewa dan akan dijual serta kriteria yang digunakan untuk menilai kelayakan pemilikan rumah berkenaan bagi memastikan kumpulan sasaran mendapat manfaat.

Raja Nong Chik berkata, bagi pembeli yang layak tetapi tidak mempunyai pendapatan yang tetap pula, Skim Jaminan Kredit Perumahan turut disediakan bagi menjamin pinjaman bank mereka.

Selain unit rumah untuk dijual, pada masa kini sebanyak 28,865 unit rumah PPR MTEN dan 22,144 unit PA DBKL yang sedang disewakan, kata Raja Nong Chik. – Bernama

Sumber: Utusan Online

 

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: