Raja Nong Chik: Skim Amanah Pelaburan Hartanah

Lebih kurang 2 minggu lepas, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mencadangkan kepada Permodalan Nasional Berhad (PNB) untuk memperkenalkan Skim Amanah Pelaburan Hartanah. Dalam sibuk-sibuk dengan perancangan pembangunan Kampung Baru, Raja Nong Chik kata skim tu tak akan menjejaskan pemilikan tanah di Kampung Baru tu. Bagi aku, mungkin jugalah kerajaan nak dapatkan modal untuk pembangunan hartanah tapi aku rasa ini adalah satu perancangan jangka panjang yang baik.

Kita pun selalu dengar orang main saham la, simpan duit di Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW), Amanah Saham Nasional (ASN), ada juga yang melabur di luar. Tapi aku rasa skim ni adalah salah satu cara nak melabur dengan cara selamat. Bukan satu dua kes penipuan yang melibatkan saham dan pelaburan ni, malah macam dah biasa kat telinga kita. Itupun ada juga kes yang tidak dilaporkan pada pihak berkuasan dan tidak diwar-warkan. Jadi, ia bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan.

Pasal Raja Nong Chik cadang perkenalkan Skim Amanah Pelaburan Hartanah tu, baca berita kat sini.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Skim Amanah Pelaburan Hartanah wajar diperkenal

Oleh Ahmad Farizal Hajat

ahmadfarizal@bharian.com.my

2010/06/24

PNB diminta bantu Bumiputera bangunkan Kampung Baru

KUALA LUMPUR: Permodalan Nasional Bhd (PNB) dicadang memperkenalkan Skim Amanah Pelaburan Hartanah bagi membolehkan pelabur Bumiputera menyertai sama pembangunan semula Kampung Baru yang diramal bakal muncul sebagai ikon hartanah terunggul di Lembah Klang.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB), Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin berkata, skim itu tidak sama sekali menjejaskan hak pemilik dan pewaris hartanah di kawasan berkenaan, sebaliknya bermatlamat memberi pulangan kepada semua Bumiputera di seluruh negara.

“Kementerian sudah menemui PNB bulan lalu dan mengadakan perbincangan mengenai bentuk pembangunan Kampung Baru dan ia termasuk cadangan penubuhan skim amanah yang kini sedang diperhalusi dalam kajian mereka.

…………

(baca lagi petikan berita di sini)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Banyak baiknya kalau ada skim macam ni. Masa ASB dan ASW dilancarkan dulu, bukan main lagi orang beli. Setiap kali kerajaan lancar amanah saham ataupun amanah pelaburan, mesti laku sebab orang tau memang selamat dan dapat pulangan yang boleh dikatakan menguntungkan jugak la. Lagipun dengan adanya skim ni, aku rasa nilai tanah kat Malaysia, umumnya dan di Kampung Baru, khususnya akan naik bukan saja di pasaran tempatan malah boleh tarik pelabur asing.

Harap-harapnya dengan cara ni, kita boleh kukuhkan lagi kedudukan kewangan negara. Siapa yang untung? Kita jugak yang untung. Alhamdulillah. Jadi, terima kasih ye Raja Nong Chik!

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: