Raja Nong Chik’s facebook hour

Kalau ada yang masih tak tahu, setiap petang rabu (6 – 7 pm) Raja Nong Chik ada luang masa selama sejam untuk berinteraksi dengan rakyat. Terutamanya mendengar komplen dari penduduk KL. Sangat bermanafaat. Hari-hari pergi turun padang tapi hampir setiap rabu sekarang, kecuali ada hal yang tidak dapat dielakkan, Raja Nong Chik akan luangkan masa bersama orang awam. Pada pendapat saya yang setiap hari berada di Kuala Lumpur ni, kecuali pulang ke kampung, aktiviti seperti ini sangat berguna.

Boleh lawati laman facebook Raja Nong Chik di sini: http://www.facebook.com/pages/Raja-Nong-Chik/79189052061

Tapi perlulah ada akaun facebook dahulu, ye! Dan kalau berminat, untuk mengikuti perkembangan Raja Nong Chik ataupun ingin berinteraksi, sama ada membuat aduan ataupun meminta pendapat beliau, bolehlah menjadi fan di laman facebook beliau.

Sangat berguna! Saya sudah pun membuat aduan beberapa kali mengenai jalan berlubang, ataupun kesesakan lalu lintas yang sepatutnya boleh diatasi. Pasti ramai yang tidak percaya betapa cepatnya Raja Nong Chik buat kerja, kalau tidak melihat sendiri.

Ini petikan yang saya ambil dalam notes Facebook Raja Nong Chik, soalan dan jawapannya sekali.

Aduan:

Hambali Mukhlas 15 July:

Laporan untuk penguatkuasa DBKL mengenai kenderaan kereta yang diletakkan di bahu jalan di Batu 3, Jln Ipoh bermula dari HSBC hingga ke Wisma TCL hingga menyebabkan lantai pejalan kaki, kerb jalan pecah dan tersumbat. Harap Dato RNC memanjangkan kes ini kepada pihak yang sepatutnya. Sepanjang pemerhatian saya tiada penguatkuasaan menyebabkan harta awam rosak.

Jawapan:

Salam Hambali. Terima kasih atas soalan. Untuk makluman anda, dari Januari hingga Julai 2009, sebanyak 3,212 notis pelbagai kesalahan lalulintas telah dikeluarkan ke atas pemilik kenderaan di sekitar lokasi tersebut.

Disamping itu, DBKL juga akan membaiki kerosakan di kawasan berkenaan dalam masa terdekat.

Cadangan:

Tati Builder

Salam Dato’
Untuk pengatahuan dato’ sekitar Kondo Vista Angkasa (stesen LRT Universiti) sangat strategi sebagai tempat tinggal kelas pertengahan bagi warga KL, kawasan tersebut juga didiami oleh ramai anak2 muda yg bekerja di sekitar KL & PJ. Kebanyakan dari mereka juga adalah golongan yg baru bekerja & mungkin ade yg berpendapatan sederhana, jadi mereka mengambil peluang tinggal di kawasan tersebut kerana terdapat sistem jaringan pengangkutan yang sangat efficient (bg yg tidak memiliki kenderaan) Dulu Bertentangan dengan Kondo.Vista Angkasa terdapat banyak gerai2 makan bagi mereka2 yang bujang & juga tempat pertemuan dengan rakan2 atau temujanji (kerana lokasi yg strategik). Tetapi kini telah dirobohkan utk membina jalan yg lebih selesa (Terima kasih). Kini masalah baru timbul apabila mereka sukar untuk membeli makanan kerana rata2 mereka duduk berkongsi menyewa dan tidak memasak di rumah.

Cadangan saya, dbkl mendirikan Gerai berhadapan Shoping Complex Bangsar South (kalau tak silap). Terdapat tanah lapang, bertentangan Old Town White Cofee, laluan naik ke Pantai Panorama.. status sy tak pasti..

Jawapan:

Tati Builder, DBKL telah membina Medan Selera Dataran Seri Angkasa Jaya yang terletak lebih kurang 500 meter dari Kondo Vista Angkasa bagi penduduk dan pengunjung sekitarnya sebagai salah satu lagi pilihan tempat menjamu selera dan membeli makanan.

Untuk pengetahuan anda juga, DBKL pernah ada perancangan awal untuk membina gerai di hadapan ‘Bangsar South’ bertentangan dengan Old Town White Coffee, tetapi kawasan ini didapati tidak sesuai dari segi teknikal, syarat serta struktur tanah.

Cadangan:

Al-azharri Siddiq: 21 July

Dato’, saya bangga dengan kerjkeras dan komitmen kepada warga banadaraya. Cuma satu sahaja harapan saya minta Dato usahakanlah buat Pasar baru bagi Pasar Basah.Buah Chow Kit tu…dah 57 tahun merdeka tak kan tak boleh buat.
(Comments under:Gambar-gambar Majlis Penyampaian Tambahan Sumbangan pada Mangsa Kebakaran Bukit B di pejabat UMNO, 10 Julai 2009)

Jawapan:

AL-azharri, terima kasih atas kata-kata semangat. Berdasarkan Pelan Tempatan Kuala Lumpur (PTKL) Pasar Chow Kit di Jalan Raja Bot dan Kawasan Sekitarnya telah dikenalpasti sebagai zon perdagangan.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pernah ada perancangan untuk memperindahkan dan menaiktaraf kawasan Pasar Chow Kit. Walaubagaimanapun sekiranya tapak ini perlu dibangunkan semula, antara perkara-perkara yang perlu diselesaikan dahulu oleh DBKL adalah halangan-halangan dalam aspek peruntukan kewangan dan kos yang tinggi serta lokasi yang sesuai bagi penempatan sementara 1,500 penjaja sediada.

Walaubagaimanapun pada masa ini DBKL akan memperindahkan kawasan sekitarnya seperti Jalan Raja Bot dan Jalan Haji Hussein 1 secara berperingkat-peringkat. Kerja menaiktaraf seperti Jalan Raja Bot dan Jalan Haji Hussein 1 pada masa ini sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada Disember 2009.

Banyak lagi aduan, cadangan dan juga lain-lain interaksi dengan Raja Nong Chik yang boleh didapati di dalam facebook beliau. Malah, aduan-aduan dan cadangan-cadangan tersebut juga boleh di dapat di blog rasmi beliau,  http://rajanongchik.com/.Luangkan masa dan tengoklah bagaimana Raja Nong Chik mempraktikkan ‘Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan’.

Syabas, Raja Nong Chik!

  1. Good one! Lain kali taruk screenshot.

    • orangKL
    • August 12th, 2009

    makin ramai org gune facebook. skrg pemimpin pun dah mula dekati rakyat gune facebook. harap2 facebook tak jadi pengaruh -ve kpd generasi skrg.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: